Ce fac dupa tratament?
Sunt câteva lucruri foarte importante, pe care trebuie să le știi și să le respecți după finalizarea unui tratament endodontic.
În ordinea evenimentelor, le discutăm pe rând.
Până la dispariția completă a anesteziei, este indicat să nu mănânci și să nu bei lichide fierbinți. Există riscul foarte crescut să te muști de limbă, buze, obraji sau să te opărești!
Dacă chiar îți este foarte tare foame, poți mânca, cu foarte multă grijă, un iaurt sau alimente foarte moi. Acest lucru este contraindicat daca obturația coronară (plomba) este provizorie și necesită un timp îndelungat de întărire.
La dispariția anesteziei, este posibil, dar nu și obligatoriu, dintele să fie pentru câteva zile sensibil sau chiar foarte dureros, când îl atingi, sau chiar și spontan. Nu este ceva ieșit din comun și nici anormal!
Durerea se datorează faptului că, la capătul fiecărei rădăcini ai câte o mică rană, ca după orice intervenție chirurgicală. Aceasta se va vindeca și durerea va dispărea, treptat, în timp.
Ce trebuie să faci? În primul rând, evită pentru următoarele câteva zile să mănânci pe dintele și pe partea respectivă. De fiecare dată când muști, vârful rădăcinii irită rana din os și nu o lasă să se vindece!
Repaosul funcțional al dintelui permite refacerea și vindecarea țesuturilor din jurul rădăcinii.
Dacă doare, dar numai dacă doare, poți lua orice antiinflamator nesteroidian și analgezic pe bază de Ibuprofen (de exemplu, Nurofen, Advil, Modafen etc).
Acestea nu necesită prescripție medicală, dar trebuie administrate cu precauție, urmând cu strictețe dozele și indicațiile producătorului! În general, 200-400 mg din 6 în 6 ore. Niciodată pe stomacul gol, fiindcă sunt iritative gastric.
În foarte puține cazuri, chiar dacă tratamentul a fost efectuat corect, poți să te umflii.
De ce? Din nou, nu este ceva anormal. În infecțiile cronice (cazuri în care dinții nu dor) se stabilește un echilibru între bacteriile din dinte și organism. Indiferent de cât de atent sunt curățate canalele radiculare, ceva se poate împinge și după vârful rădăcinii, în os. Dacă sistemul imun e slăbit, te poți umfla și poate să te doară.
Acestea sunt situații deosebite, obligatoriu te vei adresa de urgență medicului care te tratează!
Antibioticele nu se administrează de rutină, doar în situații speciale și doar urmând cu strictețe indicațiile medicului!
În orice situație neobișnuită, apărută atât pe parcursul (între ședințele de tratament, dacă sunt mai multe) cât și după finalizarea tratamentului, obligatoriu te vei adresa medicului curant!
După câteva zile, când sensibilitatea a dispărut și dintele este confortabil, trebuie să te adresezi cât mai repede medicului dentist generalist, care va finaliza tratamentul restaurativ (coroană, obturație etc).
Până nu este finalizat inclusiv tratamentul restaurativ, este indicat să eviți să mănânci pe dintele tratat, deoarece există riscul crescut să îl fracturezi!
Ai atașat, mai jos, formularul standard cu instrucțiuni postoperatorii pentru pacienții mei.
Ce am descris în acest articol, sunt situațiile cele mai frecvent întâlnite în practica curentă. Aceste informații au doar rol orientativ. Doar medicul tău curant este în măsură să ia o decizie în situația ta particulară!
Dacă ți-a plăcut acest articol și îl consideri util, te rog să îl recomanzi mai departe! Mulțumesc!
Pentru orice nelămurire, te rog să îmi lași o întrebare mai jos. Voi răspunde cât mai repede posibil.
[…] Grad de dificultate după clasificarea AAE: 3 (mare) – tratament anterior finalizat, lungime radiculară peste 25 mm, posibilă perforație radiculară, blocaje, praguri etc. […]